Ken je de kracht van Voor en Na? Van metamorfoses?
Voor en na – van zooi naar opgeruimd huis.
Van tegeltuin naar tropisch paradijsje.
Van uitgebluste moeder naar kek typje met nieuwe kleren en kapsel.
Kijk maar:


Wat doet het zien van deze beelden met je?
Grote kans dat je er blij van wordt. Misschien zelfs opgelucht.
Waarom? Wij mensen houden van verbetering en vooruitgang.
Dat geldt ook voor jouw klanten. Die willen ook graag een voor- en na- effect zien van de mensen die je eerder hebt geholpen, omdat daarmee duidelijk wordt dat jij een oplossing biedt.
Maar dat niet alleen, ze willen ook kunnen voelen: “Oh, dat zou ik ook geweest kunnen zijn. Dan is die verbetering ook haalbaar voor mij.”
Dat is precies de kracht van reviews en testimonials. Die slaan die twee vliegen in één klap. Verbetering én herkenning.
En dan niet alleen glimmende verhalen vol superlatieven. Nee, want dan staat ons hollandse brein op en denken we: “Pff, túúrlijk, jij wel. Ik geloof er geen bal van. “
Nee echte verhalen van echte mensen. Waarin je kunt lezen in welke situatie ze DAARVOOR zaten. Dan wat jij hen hebt gegeven en hoe hen dat heeft geholpen aan een fijner NA.
Van worsteling naar oplossing dus.
Je bouwt daarmee aan de twee belangrijkste pijlers voor contact met nieuwe klanten:
- Herkenbaarheid – “Oh deze mensen lijken op mij, dan is deze fotoshoot/coachingssessie/massage ook voor mij geschikt”.
- Vertrouwen – “Als deze mensen (die op mij lijken) tevreden zijn met deze fotograaf/coach/masseur, dan heb ik er ook wel vertrouwen in dat zij mij iets kan bieden.”

Hier het recept voor een goede VOOR- en NA- Review
Stel je klant deze vragen nadat hij door jou geholpen is:
1. Met welke vraag/probleem kwam je bij me?
2. Had je nog twijfels om een traject met mij aan te gaan?
3. Wat was het resultaat en hoe heeft dat je geholpen?
4. Zou je me aanbevelen aan anderen?
5. Heb je nog een andere leuke anekdote of verrassend inzicht?
Wat is de kracht van deze vragen?
- Met welke vraag/probleem kwam je bij me?
Hier creëer je de VOOR mee. De beginsituatie. Maak het lekker tastbaar en ook herkenbaar voor andere klanten met wie je werkt. Waar liep ze tegenaan? Waar kwam hij in zijn eentje niet uit? Maak er als het ware een foto van in tekst: omschrijf het duidelijk.Als je hier letterlijk een foto van kan maken, doe dat dan.
- Had je nog twijfels om een traject met mij aan te gaan?
Dit is de bonusvraag die jouw review geloofwaardigheid geeft. Door deze twijfels erin te zetten krijgt je review meer diepgang en voorkom je die achterdocht van je lezer.
Bijv: “Ik twijfelde nog wel om jou in te huren eerst, want ja, is het nou echt nodig om een coach in te huren om me te helpen opruimen? Dat moet je toch zelf kunnen?’
Een lezer denkt dat: Oh ja, die twijfel heb ik ook. Die voelt zich meer serieus genomen. Zeker als er daarna een positieve ervaring volgt, is de stap veel kleiner voor deze klant om ook voor jou te kiezen. - Wat was het resultaat en hoe heeft dat je geholpen?
Dit is je NA. Het resultaat. Omschrijf dat zo beeldend en specifiek mogelijk. De kern: Wat lukt er nu wel wat er eerst niet lukte? Laat het resultaat ook zien als het zichtbaar is – na opruimen/ opknappen/ herinrichten/ stylen. Een foto van een lachend/opgelucht gezicht erbij is ook een goede next-best-thing. - Zou je me aanbevelen aan anderen?
Door deze vraag wordt duidelijk waarom mensen jou moeten hebben. Wat maakt jouw stijl zo prettig? - Heb je nog een andere leuke anekdote of verrassend inzicht?
En door te vragen naar anekdotes of verrassende inzichten graaf je nog wat extra schatten op die deze ervaring nog herkenbaarder maken voor andere klanten en daarmee nog meer vertrouwen scheppen.
En voila, je Voor-en-na’tje in tekst. Je echte mensen-metamorfose.
Leuk bonus voor jezelf: vrij grote garantie op blije en trotse gevoelens.
Mooie dag, Laura
Niets meer van me missen?
Schrijf je dan in voor mijn mails vol tips, verhalen en ideeën voor makkelijke menselijke marketing.
Ik geef je gegevens nooit door aan derden. Meer weten? Lees mijn Privacy Verklaring.