Contentmarketing

Waar babietjes vandaan komen. Of: hoe je aansluit op de belevingswereld van je klant in contentmarketing

Hoe vertel je nou waar babies vandaan komen? Aan kinderen.

Deze vraag heb ik in mijn ‘vorige carrière’ als seksspecialist* geloof ik het vaakst voorbij horen komen.

Ben je zelf moeder of vader? Dan voel je dat dit geen neutrale vraag is.

Slik.

Je herkent dit dan vast wel. Je kind komt naar je toe en wijst vragend op je zwangere buik (of die van je partner). Wat zit daar eigenlijk in? En hoe is dat er dan in vredesnaam ingekomen?

OF

Je zoontje van 4 ziet een stier op een koe klimmen en is bang dat ze vechten. Maar jij weet wel beter. Leg maar uit.

OF

Of je dochter van 5 heeft iets opgevangen op school over dat babies uit vagina’s komen en wil er thuis het fijne van weten. Tja.

En wat zeg je dan? Misschien wel met klamme oksels en een rood hoofd, hopend dat je geliefde je uit deze situatie redt.

Vertel je hen dan over het biologische wonder van de bevruchting. Over de meiose en mitose van de eicel.

De ingenieuze ontwikkeling van het zenuwstelsel en de organen die lijkt op die van de evolutie van een visje naar een zoogdier.

Of doe je in geuren en kleuren uit de doeken hoe bloederig de bevalling was?

Ik vermoed van niet.

Net zoals je ook niet heel plastisch gaat vertellen hoe mama eerst papa subtiel heeft verleid en hij haar vervolgens tegen de muur van de badkamer….


Nee. Een kind hoeft niet alles te weten. Daar heeft hij niks aan.

Wat je beter kan doen: Je kind op zijn niveau vertellen wat hij nodig heeft om ‘het te snappen’. Op kinderniveau. Niet op volwassen hoogopgeleide biologische nerdniveau met alle visuele erotische details.

(Wat overigens ook een hoop stress wegneemt bij ouders: jij kijkt door volwassen ogen naar seks en krijgt daar rode oortjes van, een kind nog niet. Die is gewoon nieuwsgierig. Keep it simple)

Bron: Danis Graveris

En toch lopen veel ondernemers in deze valkuil. Jij misschien ook.

Ik noem dat Expertwaas.

Jij weet zoveel over je vak, dat je tegen je klant gaat praten alsof het ook een vakidoot is. Een collega-nerd. Terwijl het een kind is – in kennisniveau dan hè.

En dat betekent: een beginneling die wel allerlei behoeftes heeft, maar die ze waarschijnlijk nog helemaal niet onder woorden kan brengen. Hij loopt gewoon ‘tegen iets aan met zijn huwelijk’ en zoekt een oplossing.

In duidelijke en simpele taal. Hij hoeft al die details allemaal niet. Sterker nog: die zorgen ervoor dat hij juist afhaakt.

Want wat je klant wil is zich herkennen: ‘Ja, dat heb ik ook!’ En: ‘Ik heb het vertrouwen dat jij me daarbij kan helpen.’

Dat is wat goede contentmarketing voor je kan doen. Die brug slaan tussen jouw expertise en de belevingswereld van je klant, zodat ze met je in zee willen.

Van de week bijvoorbeeld sprak ik nog met een ondernemer met een prachtig bedrijf die tegen hetzelfde aanliep.

Ze zei: “Lau, het lukt me maar niet om goed aan te sluiten bij het level van mijn klant. Ik ben zo f*cking overtuigd van de waarde van wat ik te geven heb, maar ik weet gewoon niet goed wat ik tegen ze moet zeggen in mijn marketing om echte interesse te wekken. Wat ik probeer lukt niet in elk geval. Help.”

En inderdaad, als ik haar posts lees zien ze er te ingewikkeld en specialistisch uit. Teveel ‘nerdy biologie’, terwijl ik gewoon wil weten dat papa en mama elkaar lief vonden en toen enorm gingen knuffelen.

Is dit ook bij jou aan de hand? Dat je die aansluiting mist? Wel een hoop kennis deelt, maar nauwelijks respons krijgt? Of misschien niet eens weet hoe je daarmee moet beginnen?

Grote kans dat je last hebt van die Expertwaas.

Goed nieuws: daar kan ik je bij helpen. Ik ga je leren hoe je de taal van je klant weer leert spreken.

Dat niet alleen, ik help je ook een berg content te verzinnen en te maken die precies aansluit bij wat je klant wil horen om die herkenning te voelen en het vertrouwen dat jij The One bent om mee samen te werken.

Van een geïnteresseerde volger naar een betalende klant dus.

Heb je interesse? Stuur me dan een mailtje of bel me even. Dan kijk ik met je mee hoe ik jou het beste kan helpen. Easypeasy.

Mooie dag, eet veel ijsjes en maak niet teveel babies als je een beetje koel wilt blijven,

Laura

*Bij Rutgers dus, voor daar verwarring over ontstaat. Het grootste seksuele voorlichtingsinstituut van Nederland. Maar dat klinkt een stuk minder sexy dan ‘sexexpert’.